Polisen kritisk till Facebookvarningarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett sätt att stoppa rattfyllerister och bilister utan körkort är i en vanlig poliskontroll längs vägen. Men polisen upplever att man blir motarbetad i sociala medier – i många fall av vanliga personer som inte har något otalt med rättvisan. I Dalarnas största grupp som varnar för poliskontroller har över 17 500 personer samlats.

Flera poliser vi har pratat med under vår granskning av återfallsförbrytarna i trafiken har tagit upp de grupper i sociala medier som sprider information om var polisen satt upp sina trafikkontroller. I grupperna samlas människor som säger sig vilja få hjälp att undvika olyckor, vilka det också varnas för i gruppen, med människor som dömts otaliga gånger för grova trafikbrott såsom rattfylla och smitning från olycksplats.

– Det är självklart ett problem för oss men framförallt för andra bilister som är ute och åker bland trafikanter som antingen kör för fort eller inte är nyktra, säger Christina Hallin, presstalesperson Polisen Bergslagen.

Hör en längre intervju i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet