I nuläget har polisen ingen misstänkt för de misstänkt anlagda skogsbränderna kring Malung, Mora och Vansbro. Foto: Niklas Hagman

Polisen om brandutredningen: ”Svårt med bevisningen”

Publicerad

Polisen utreder just nu åtta misstänkt anlagda skogs- och markbränder som uppstått i områden kring Malung, Mora och Vansbro de senaste dagarna. Men bevismaterialet är tunt och man hoppas på att allmänheten ska bistå med fler iakttagelser.

– Svårigheten med just bränder är det här med bevisning. Och just i det här fallet handlar det mycket om någon har sett någonting, det är sådant vi går efter, säger Lena Kruse, förundersökningsledare hos polisen.

Hon meddelar också att man i nuläget inte har någon misstänkt.

Likheter mellan bränderna orsaken till misstankarna

Att man fattat misstanke och startat förundersökningen beror på likheter kring platserna där bränderna startat. Samtliga intill en mindre skogsväg i anslutning till de större vägarna E16 eller E45.

– Räddningstjänsten kan inte hitta någon naturlig orsak till bränderna, konstaterar Lena Kruse.

Allmänheten har hört av sig

Redan för ett par dagar sedan gick polisen och brandkåren i Mora ut med en vädjan till allmänheten om att höra av sig om man sett någonting som skulle kunna vara intressant i samband med bränderna. Och enligt Lena Kruse har ett fåtal hittills hört av sig.

– Vi jobbar med att följa upp en del iakttagelser och utredningsuppgifter, så får vi se var vi hamnar, säger hon och fyller i att man efterlyser fler iakttagelser.

Onsdagens stora skogsbrand i Skarsåsen, nära Sälen, är i nuläget inte en av de bränder som utreds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.