”Bedragare är experter på att vara förtroendeingivande” Foto: SVT/ Arkiv

Polisen: Så skyddar du dig mot bedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Bedragare som riktar sig mot privatpersoner har börjat använda sig av coronvaccinering som ett knep för att lura åt sig både bank-ID och pengar. SVT Dalarna träffar polisens utredare som förklarar fenomenet.

Enligt Polisen så använder bedragare samma tillvägagångssätt som de alltid gjort genom att ringa upp utvalda personer och säga att de ringer från olika välkända företag. Det som är nytt är att bedragarna börjat ta till coronavaccinering som ett tillvägagångssätt.

– Eftersom många är i behov av vaccin så är detta ännu ett knep för att komma över personuppgifter, säger polisens utredare Matilda Eriksson Rehnberg.

Coronaviruset i Dalarna

Polisen i Dalarna berättar för SVT att bedragare också blivit så skickliga att de till och med kan kopiera telefonnummer så att det ser äkta ut och vill därför varna andra.

– När en person ringer till dig och ber dig om betalning eller identifikation så är det bästa att bara lägga på. Om man blir osäker så ger vi rådet att själv leta upp ”de så kallade företaget” via deras hemsida eller nummerupplysningen och sedan ringa upp själv.

Se polisens utredares råd i videon ovan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet