”Vi ser allvarligt på det här”, säger verksamhetschefen Karin Florén på vårdcentralen i Gagnef. Foto: Arkiv/ Jessica Hansson, SVT

Patient i Gagnef utsatt för vaccinationsbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationsbedrägeri kring coronavaccinet där bedragare ringer upp och lurar privatpersoner har uppmärksammats i Dalarna. I Gagnef slår nu verksamhetschefen Karin Florén larm samtidigt som vårdcentralen nu undersöker IT-haveri.

Vaccinationsbedrägerier har under året uppmärksammats runt om i landet. I Dalarna går Karin Florén, verksamhetschef på vårdcentralen i Gagnef, ut och varnar andra vårdcentraler i regionen.

Detta efter att en patient hört av sig och berättat att den blivit uppringd av en person som säger sig arbeta på vårdcentalen. Personen som ringde ville ha en administrativ avgift samt identifikation via bank-ID för att kunna boka in en vaccination, vilket fick patienten att ana oråd. 

Coronaviruset i Dalarna

– Vi ser allvarligt på det här. Som tur var så la den här patienten på luren, säger verksamhetschefen.

Vårdcentralen i Gagnef har efter händelsen som uppmärksammades i förra veckan gått ut och varnat andra verksamheter i regionen. Samtidigt undersöker nu IT-avdelningen inom regionen om det skett något dataintrång eller någon journalläcka.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet