Schäfer har använts i avel med varghybrider. Likaså jämthundar. Det kan vara mycket svårt att se skillnad på en varg pch en varghybrid. Foto: TT

Polisen om varghybriderna: ”Osannolikt att man avlat på nordisk varg”

Publicerad

Utredningen mot de personer som misstänks ha bedrivit avel på varghybrider är ännu bara i inledningsfasen.
– Vi vet ännu inte om det har begåtts något brott, säger Benny Beutelrock, förundersökningsledare, polisen.

Det var länsstyrelsen Dalarna som polisanmälde flera personer i Dalarna och Värmland, som ska ha importerat och avlat på varghybrider. Anmälan gjordes den 12 december, men utredningen har inte kommit särskilt långt.

– Ärendet är i sin initiala fas och vi kan inte uttala oss om hur och om någon kommer att delges misstanke för brott, säger Benny Beutelrock på artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på polisen nationella operativa avdelning, Noa.

Privat verksamhet

Han vill inte närmare gå in på detaljerna i anmälan, men bekräftar att anmälan riktar sig mot verksamheter i privat ägo.

Enligt svensk lag är det förbjudet att föda upp varghybrider eller att vid försäljning antyda att hunden är nära besläktat med varg. Först efter fyra generationer efter att den första korsningen gjorts med varg, är det lagligt att avla. Det handlar om att skydda den naturliga stammen.

-  Med hjälp av dna-teknik ska vi nu bland annat se hur stor procent varg det finns i de här djuren innan vi kan konstatera om det rör sig om en illegal verksamhet.

Importerade hybrider

Att det skulle röra sig om avel på nordisk varg, är osannolikt menar Benny Beutelrock

– Det handlar nog om att man importerat varghybrider från tex Nordamerika, där är det inte lika hårt reglerat när det gäller inblandning av varg vid avel.

Att se skillnad på en vanlig varg och en varghybrid, kan vara mycket svårt. I tidigare fall av artskyddsbrott har hybriderna avlats på schäfer och jämthund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer