Att korsa hundraser med varg kan ge opålitiliga individer och är helt fel, menar Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben.

Svenska Kennelklubben: ”Hundar som inte går att lita på ”

Publicerad

– Det finns ingen som vinner på att avla fram varghybrider, det är mycket olyckligt, menar Svenska Kennelklubben apropå den förundersökning som just nu pågår mot personer som misstänks ha bedrivit avel på varghybrider.

För omkring 20 år sedan fanns flera fall av avel på varghybrider. Men företeelsen försvann efter att det blev förbjudet 2007. Att det nu tycks dyka upp nya fall upprör Svenska Kennelklubben.

– Ingen vinner på det här, inte samhället och inte hundarna, säger Hans Rosenberg, pressansvarig.

Farliga hundar

Han menar att vargkorsningarna kan resultera i farliga hundar.

– Vi kan få hundar som inte går att hantera eller lita på, vi ska helt enkelt inte blanda ihop varg och hund, det finns 355 registrerade hundraser i Sverige och det räcker, menar han.

Finns målgrupp

Vad drivkrafterna bakom avel på varg är kan var svårt att veta, men det verkar finnas de som lockas av vargkorsningar.

– Det kan handla om att det finns en målgrupp som fascineras av det udda och farliga och där kan man tjäna pengar. Men den aveln gagnar varken hund eller varg, konstaterar Hans Rosenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer