Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Tollström önskar mer civilkurage för att förhindra att våldsamma män ska kunna fortsätta slå och misshandla. Hör henne berätta om polisens arbete runt brott i nära relation. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Polisen ska kartlägga och punktmarkera våldsamma män i Dalarna

Publicerad

I måndags häktades en man misstänkt för att ha mördat en kvinna i Borlänge som han hade en relation med.

Genom att kartlägga och punktmarkera våldsamma män hoppas polisen kunna sänka antalet våldsbrott som begås i nära relation.

– De som vill sluta har svårt att göra det, säger Hanna Tollström.

Antalet anmälda våldsbrott i nära relation i Dalarna ökade förra året med närmare 60 fall mot året innan, till ungefär 630 anmälningar. Under det här årets första två månader kom 80 anmälningar in till polisen.

– Det är inte självklart att vi vill ha ett sänkt antal anmälningar, säger Hanna Tollström, tillförordnad gruppchef för brott i nära relation, Dalarna.

– Det beror ju på om antalet anmälningar ökar för att det begås fler brott eller för att fler vågar anmäla brott så att mörkertalet minskar.

Vädjar om civilkurage

När polisen väl får kännedom om en man som är våldsam i en relation har det oftast redan gått för långt. Hanna Tollström menar att mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och att fler borde bli bättre på att slå larm när de hör och ser något som inte känns rätt.

– Var och en har ett ansvar, både om man är granne eller nära anhörig till någon. Vi vill uppmana alla att höra av sig till polisen.

Så många anmälningar om brott i nära relation kom in till polisen i Dalarna:

2020: 559

2021: 666

2022: 572

2023: 628

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.