Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens utredare ger sina tips för hur du undviker att bli lurad. Foto: Niko Ago/SVT

Polisen tipsar: Så undviker du telefonbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår många telefonbedrägerier, framförallt via sms. Polisens utredare berättar hur du kan undvika att bli lurad.

Just nu är det framförallt telefonbedrägerier via sms som polisen får in många anmälningar om. Polisen i region Bergslagen vill därför påminna om att aldrig knappa på ditt bank-id eller bankdosa på uppmaning av någon annan.

Den som utsatts för ett bedrägeri uppmanas kontakta sin bank för att stoppa pågående transaktioner och sedan polisanmäla.

I videon tipsar polisens utredare och brottsförebyggare Matilda Eriksson Rehnberg om hur du undviker telefonbedrägeri.

Så går sms-bedrägerierna till

Enligt polisen går de sms-bedrägerier som skickas ut just nu oftast till så att bedragarna påstår att den som får meddelandet har beställt en vara från ett företag. I meddelandet står det sedan att om man har frågor kring beställningen eller om det inte är en själv som gjort den så ska man ringa ett nummer.

När personen som fått meddelandet ringer numret, så kopplas den vidare till säkerhetsavdelningen på dennes bank. Målsägaren får prata med en person som alltså låtsas jobba på målsägarens bank och som uppmanar målsägaren att knappa på sitt bank-id eller bankdosa. När målsägaren gör detta kommer bedragaren in på dennes internetbank och kan slussa ut de pengar som finns där.

Källa: Bedrägerisektionen Polisregion Bergslagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.