– Vi hade betydligt bättre koll innan omorganisationen, men har tappat rejält med mark, säger Eva Holmgren, kommunpolis i Falun som tidigare jobbat som ungdomspolis i 15 år. Foto: Hannes Forssell/SVT

Polisen tvingas nedprioritera arbete mot narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Brist på personal och prioritering av andra ärenden gör att polisens insatser mot narkotika blir lidande. Det säger poliser i Dalarna.

– Det finns annan verksamhet som är prioriterad, som brott mot barn och ärenden som har att göra med frihetsberövade personer, säger Magnus Sjödén, inspektör vid polisen i Dalarna.

Sedan omorganisationen inom polisen finns inga specialister kvar på lokal nivå som jobbar enbart med narkotika. Detta gör att det långsiktiga arbetet blir lidande, enligt Sjödén.

Dalarna – Droger i Dalarna

– Vi brukar kunna kraftsamla vissa helger eller vid olika tillställningar, men det handlar mer om punktinsatser, säger han.

”Otroligt lättillgängligt”

Trots att det inte finns några specialenheter kvar görs dock många och ibland stora beslag av narkotika i länet. Detta kan ses som en indikation av hur mycket narkotika som finns på gatorna enligt Magnus Sjödén.

– Med tanke på hur lite vi satsar på det så görs många narkotikabeslag, säger han.

En orsak är tillgängligheten enligt honom.

– Det är otroligt lättillgängligt idag, det är bara ett knapptryck bort om man gör en beställning via internet, säger han.

Men att bekämpa näthandel med droger finns det inga resurser till i Dalarna.

– Det är ett väldigt resurskrävande arbete att jobba med den typen av utredningar, säger Magnus Sjödén.

Även förebyggande arbetet haltar

Även det drogförebyggande arbetet har blivit lidande efter omorganisationen.

– Vi hade betydligt bättre koll innan omorganisationen, men har tappat rejält med mark, säger Eva Holmgren, kommunpolis i Falun som tidigare jobbat som ungdomspolis i 15 år.

Orsaken är att de områdespoliser som delvis ersatte ungdomspolisernas arbete har fått jobba med utryckningsverksamhet i större utsträckning än det var tänkt, på grund av personalbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Droger i Dalarna

Mer i ämnet