Skottlossning i centrala Falun – misstänkt mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern kunde gripas under natten mot torsdagen efter skottlossningen i centrala Falun på onsdagskvällen, och är nu anhållen på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. En kvinna har skottskadats, men ska inte vara allvarligt skadad, enligt polisen.

Sent på onsdagseftermiddagen spärrades en adress av i centrala Falun, efter att det skett en skjutning på platsen. En kvinna har skadats lindrigt och händelsen utreds nu som mordförsök. Under kvällen hovrade en helikopter över Falun och Borlänge i jakten på en eller flera gärningsmän och vid 01-tiden kunde en man i 30-årsåldern gripas i Borlänge. Han anhölls senare på sannolika skäl misstänkt för försök till mord. Polisen uppger att mannen greps i området kring Domnarvet, men vill inte ge närmare beskrivning än så.

– Vi bedömer att det här rör sig om en isolerad händelse och det finns inget som i nuläget pekar mot att den här händelsen skulle vara gängrelaterad. Det som händer just nu i utredningen är att polisen jobbar vidare med förhör och tekniska undersökningar, säger vice chefsåklagare Helena Falkerby vid Åklagarkammaren i Falun.

Polisen har tagit flera vapen i beslag som nu ska undersökas.

– Det har gjorts åtgärder i utredningen där vi gjort beslag av flera vapen. Vi får se efter teknisk undersökning om något av de använts, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Tekniker på plats vid avspärrningarna. Foto: SVT

Stor polisinsats

Polisen sökte under onsdagskvällen och natten sökt i Falun och på olika platser i Borlänge, bland annat i Kvarnsveden.

– Det var hundar, helikopter och regionala insatsstyrkan, så det var en betydande insats, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl hos polisen.

”Vi tror vi har kontroll på detta”

En teknisk undersökning på brottsplatsen har genomförts och flera vittnen samt offret har förhörts. En bil har tagits i beslag för spårsäkring.

– Bilen är intressant i utredningen, varför vill jag inte gå in på, men den har betydelse och därför har vi säkrat den, säger Hedelin som också berättar att man inte tror att fler personer kommer att frihetsberövas i ärendet i nuläget.

– Vi tror vi har kontroll på detta och planerar inte att ta in någon mer, säger han.

Vid 17.20-tiden på onsdagen ska en skottlossning ägt rum i centrala Falun. Foto: Mattias Rapp/SVT

”Mycket lindriga skador”

Polisen fick larmet klockan 17.22 på onsdagen då kvinnan hittades skjuten.

Det ska handla om en skjutning utomhus, men hon ska inte ha skadats allvarligt, enligt polisen.

Beror skadorna på skottet?

– Ja, det beror sannolikt på skottet, men det rör sig om mycket lindriga skador.

Polisens bedömning är att det inte finns någon risk för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.