Framförallt är det falska femhundralappar som upptäckts i Dalarna. Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen varnar: Falska sedlar i omlopp

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Dalarna varnar nu för att falska 500-kronorssedlar dykt upp i butiker i länet.

Framförallt är det i butiker i Borlänge som de falska 500-kronorssedlarna dykt upp, uppger Polisen. En falsk 100-kronorssedel ska också ha anträffats i en butik i Sälen.

Var extra uppmärksam på sedlar

Polisen uppmanar nu de som tar emot 500-lappar att vara särskilt vaksamma på sedlarnas kvalitet och de kännetecken som ska finnas på sedlarna, till exempel vattenstämpel och säkerhetstråd.

All hantering av falska pengar är olaglig

Polisen förklarar också att all befattning med falska sedlar är olaglig. Den som tillverkar falska sedlar misstänks för penningförfalskning, som har böter och fängelse upp till 4 år i straffskalan. Den som anskaffar, tar emot, lämnar, förvarar eller transporterar falska pengar misstänks för olovlig befattning med falska pengar och även det brottet kan man få fängelse för i upp till sex år.

Så känner du igen en äkta femhundralapp:

1. Säkerhetsband – Ett lodrätt rött säkerhetsband med tre fönster. I fönstren finns bilder som rör sig och växlar motiv mellan KR och en kungakrona när du vickar på sedeln.

2. Färgskiftande bild – Färgskiftande bild med anknytning till personen på sedeln, i det här fallet en G-klav. I bilden finns även sedelns valörsiffra, 500. Bilden och valörsiffran skiftar färg gradvis mellan guld och grönt när du vickar på sedeln.

3. Koppartryck i porträttet och valören – Koppartryck som ger papperet sedelkänsla och en märkbar reliefkänsla – känn med tummen eller skrapa med nageln. Koppartrycket finns i porträttet, valörbeteckningarna, texten SVERIGESRIKSBANK och i märkena som identifierar valören.

4. Vattenmärke – Vattenmärke med sedelns valör och porträtt som syns när du håller sedeln mot ljuset. Valören framträder betydligt ljusare än papperet i övrigt.

5. Säkerhetstråd – Säkerhetstråd inbäddad i sedelpapperet. Syns som en mörk linje när du håller sedeln mot ljuset.

6. Genomsiktsbild – Mönster som tillsammans med ett matchande mönster på baksidan bildar valören när du håller sedeln mot ljuset.

7. UV-bild – Bild (tre kronor) som lyser upp i gult och blått i UV-belysning.

8. UV-fibrer – Fibrer spridda över hela sedeln som lyser upp i gult och blått i UV-belysning.

9. Mikro- och minitexter – Text placerad i Birgit Nilssons hår (hennes operaroller) skriven utan mellanslag eller skiljetecken. Också placerad vid valören på höger sida, upprepad ett flertal gånger (SVERIGESRIKSBANK SVERIGESRIKSBANK SVERIGESRIKSBANK).

Källa: Sveriges riksbank

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.