Foto: Arkiv

Polisen varnar: Nu är det högsäsong för skotertjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

”Se till att din snöskoter blir svårtillgänglig” uppmanar nu polisen skoterägare i Dalarna och resten av landet. Den senaste veckan har skoterstölderna ökat och polisen ser ett mönster i tjuvarnas beteende.

I takt med att fler tar fram och börjar använda snöskotern ökar också stöldanmälningarna som polisen tar emot.

Hittar skotrarna via annonser

Enligt ett pressmeddelande där polisen varnar för skotertjuvar föregås de flesta stölderna av att tjuven redan varit på platsen och rekongnoserat. Många gärningsmän söker också igenom Blocket och liknande försäljningssajter för att hitta objekt att stjäla. I annonserna får de enkelt reda på skotermodell och på vilken adress skotern finns.

Polisens tips för att stoppa tjuven

Det händer också att skotrar som stått färdiglastade på olåsta släp stjäls, då tjuvarna enkelt kan koppla på vagnen på sin egen bil och köra iväg.

För att försvåra för tjuvarna delar polisen med sig av tre tips som kan förhindra en stöld:

• Ställ helst din skoter i ett garage eller bakom huset så att den inte exponeras.

• Lämna inte din skoter olåst på gården. Kedja fast den med kätting eller blockera den med ett annat fordon.

• Om skotern står på ett släp, se till att släpet är låst eller parkera något framför vagnen som hindrar att släpet lätt går att stjäla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer