Nyårsnatten har varit extremt stökig för polisen i region Bergslagen, uppger Lars Hedelin. Foto: TT/ Lars Hedelin, Polisen

Poliser besköts med fyrverkerier – ”Exceptionellt stökig natt”

Uppdaterad
Publicerad

Poliser som beskjutits med fyrverkerier, fylla, misshandel och psykisk ohälsa. Så kan nyårsnatten mot 2021 sammanfattas i Dalarna

– Det har varit en exceptionellt rörig och stökig natt i hela regionen, säger Lars Hedelin, presstalesman för polisen i region Bergslagen.

En polisman skadades vid ett ingripande i centrala Avesta där 40-50 unga män sköt fyrverkerier mot polisen, sparkade och slog sönder polisbilarna.

Hörselskada

– En kollega som står utanför polisbilen får en hörselskada i samband med att en fyrverkeripjäs kastas mot bilen och detonerar, säger Lars Hedelin.

Händelsen rubriceras som våld mot tjänsteman och blåsljussabotage. En anmälan om arbetsskada är upprättad.

 Ingen är gripen men en rad personer har omhändertagits enligt lagen om omhändertagande av berusade ( LOB) och fyrverkerier beslagtogs enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Sköt mot polisen

I Mora utsattes polisen för beskjutning av fyrverkerier vid ett ingripande utanför en restaurang i centrum vid midnatt. Ingripandet resulterade i att två 15-åringar  skjutsades hem och ett okänt antal personer omhändertogs enligt LOB. Även här finns misstankar om brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt blåljussabotage.

Även i övriga delar av Dalarna har det varit stökigt med många ingripanden.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, min kollega som jobbade i natt och har varit vid polisen i 30 år säger att det är det värsta han varit med om under hela sin karriär, säger Lars Hedelin om nyårsnatten i region Bergslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.