Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte alltid så lyckat att ersätta poliser med civila” – Tomas Stjernfeldt från Polisförbundet om ökningen av civila utredare inom polisen Foto: Stefan Tell

Polisförbundet vill ha fler poliser: ”Inte alltid så lyckat att ersätta poliser med civila”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler civila anställs inom polisen, men Polisförbundet tycker att mer kunde ha gjorts för att få fler poliser till myndigheten.

– Det är inte förvånande att det är lättare att rekrytera civila då de kan komma in med olika utbildningar och polisyrket under lång tid varit oattraktivt, säger Tomas Stjernfeldt, förste vice ordförande vid Polisförbundet.

Antalet civila som anställs som utredare inom polisen har ökat de senaste åren, i Dalarna finns det i dag drygt 50 stycken. Kanslichefen i Dalarna, Mats Lagerblad, ser positivt på den utvecklingen och anser att det är nödvändigt för verksamheten.

– Det blir en mångfald och en annan bredd i verksamheten som gör att vi får en bättre utredningsverksamhet.

Men fackförbundet håller inte med.

– På vissa ställen går det att ersätta en polis med en civil men på andra inte och vad får det då för konsekvenser, säger Tomas Stjernfeldt.

– Men vi är positiva till att det finns komplement till polisen med annan utbildning och kompetens.

Tycker myndigheten kan göra mer

Det finns ett regeringsmål från 2016 att öka antalet anställda inom polisen med 10 000 personer till 2024.

Stjernfeldt tycker nu att resten av expansionen nu måste vara poliser för att få en verksamhet i balans och han tycker att myndigheten inte gjort tillräckligt för att nå upp till målet.

– Bland annat måste lönenivåerna upp, vi måste vara i överkant när det gäller den statliga medellönen för att kunna rekrytera fler. Man ska tycka att det är ett framtidsyrke och där har myndigheten saker att jobba på.

Tomma platser oroar

På flera håll i landet fylls inte platserna till polisutbildningen. Vid den senaste terminsstarten till polisutbildningen i Dalarna stod mer än hälften av platserna tomma.

– Det är det jag är mest orolig för, en tom plats kommer alltid att vara det, det kommer aldrig komma någon polis därifrån helt enkelt.

Ett annat sätt att öka antalet poliser är att erbjuda en polisutbildning till de som är civilt anställda men det tycker Stjernfeldt är en onödigt krånglig väg till att öka antalet poliser.

– Det är en dyr och omständlig väg istället för att se till att tillräcklig många söker och går polisutbildningen den ordinarie vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer