Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kanslichefen Mats Lagerblad berätta varför de civila utredarna blivit så viktiga för polisen Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Allt fler civila utredare inom polisen i Dalarna – kanslichefen: ”Ju färre poliser desto fler civila behöver vi”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet civila utredare inom polisen har ökat de senaste åren. I Dalarna finns i dag drygt 50 stycken och enligt kanslichefen Mats Lagerblad har de blivit en yrkeskategori som är viktig och nödvändig för myndigheten när det är svårt att rekrytera poliser.

2016 satte regeringen målet att det skulle bli 10 000 fler polisanställda till år 2024. 

Men rekryteringen av poliser går trögt och i början av året rapporterade SVT Dalarna att hälften av platserna till polisutbildningen i Dalarna stod tomma inför terminsstarten.
Däremot har polisen i Dalarna inga problem att rekrytera civila utredare, en yrkeskategori som växt de senaste åren inom polisen. Det vill säga personer som har andra erfarenheter och utbildningar än den traditionella polisutbildningen.  

– Civila utredare är viktiga, dels för att få upp numerären när vi inte kan rekrytera poliser. Men framförallt för att vi ska få in andra kompetenser vilket gör oss bättre, säger Mats Lagerblad som är kanslichef för polisområde Dalarna.

Civila erbjuds polisutbildning

Polisen började anställa civila utredare för tio år sen men det är under de senaste åren som den största ökningen skett. I dag finns drygt 50 civila utredare i Dalarna. I hela landet är siffran över 3 000.

– Jag ser det som en väldigt positiv utveckling, vissa av dem är dessutom arbetsledare och förundersökningsledare.

Flera av de civilanställda kommer framöver att erbjudas en funktionsinriktad polisutbildning.

– Målsättningen är att de efter utbildningen ska återgå till sin ordinarie roll som utredare men också ha den polisiära kompetensen och befogenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer