Hälften av platserna till polisutbildning i Dalarna tomma – kraven gör att aspiranter faller bort

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningstiden till vårens polisutbildning går ut den 13 december. Men fortfarande står nära hälften av utbildningsplatserna i Dalarna tomma. Samtidigt finns det gott om sökande. 

– Det finns ett stort intresse, men det är flera som faller bort längs vägen, säger Annika Hjelm, aspirantansvarig i polisområde Dalarna.

11 av de 20 utbildningsplatser som finns i Dalarna står tomma.

– Vi kanske inte fyller utbildningsplatserna i januari, men det betyder ju inte i praktiken att vi kommer bli så många färre, säger Mats Lagerblad, tf polisområdeschef Dalarna.

50 ytterligare poliser i Dalarna

Regeringens mål är 10 000 fler polisanställda till 2024. Satsningen påbörjades 2016.

– För Dalarnas del innebär det cirka 50 fler, säger Mats Lagerblad.

Enligt polisens årsstatistik 2020 hade antalet poliser totalt ökat med knappt 5 500 sedan polissatsningen startade.

– Kortsiktigt ser jag inte några bekymmer med att vi har den personalnumerär som vi har, vi har dom vi har budget för. 2023/2024 kan det bli problem för polismyndigheten som helhet. Står målet kvar kan det bli problem att uppfylla det, säger Mats Lagerblad.

I klippet kommenterar Annika Hjelm orsaken till att utbildningsplatser står tomma och de krav som ställs på polisaspiranter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.