Politiker bakom hotbrevet

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen hamnade en förvaltningschef i blåsväder sedan han i ett brev hotat ett byggföretag i samband med en upphandling. Men nu står det klart att brevet skrevs på uppdrag av några av Faluns toppolitiker.

Ett brev betyder så mycket, heter det ju. Och det här brevet visar sig nu vara riktigt hett stoff. Det handlar om något som kan uppfattas som förtäckta hot, från toppolitiker i Falun.

Upprinnelsen är en kommunal upphandling av Slättaskogens förskola i Falun, ett bygge som har dragit ut på tiden på grund av en segdragen upphandling där förfarandet överklagats flera gånger. Till slut fick politikerna i kommunstyrelsens fastighetsutskott nog. Utskottets socialdemokratiske ordförande, toppolitikern Krister Johansson, drev tillsammans med övriga politiker igenom beslutet att man skulle skriva ett brev till det företag som överklagat upphandlingen.

Gävledala: Upphandlingshot

Förtäckta hot

Brevet var vid mötet redan skrivet och innehöll förtäckta hot mot bolaget, att om inte överklagan drogs tillbaka, så riskerades framtida relationer. Det kunde tolkas som att företaget kunde få svårt att få uppdrag av kommunen framöver.

– Det här är ett dåligt exempel, när det inte har funkat. Även om det handlar om en enstaka mening så är den väldigt central för förhållandet till en extern anbudsgivare, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Olle Wiking hängdes ut

När brevet blev känt, så var det endast förvaltningschefen vid Kommunfastigheter, tjänstemannen Olle Wiking som hängdes ut, som den som hade undertecknat brevet. Att det hade skett på uppdrag av de styrande politikerna, sades det ingenting om.

Kritiken är hård

Under fredagen var det locket på hos utskottsordföranden Krister Johansson. Men kritiken mot honom lät inte vänta på sig.

– Jag tycker att det är fullständigt bedrövligt att låta Olle Wiking ta stryk i media för ett beslut som Christer Johansson och sossarna har fattat. De borde omedelbart ha klivit fram och sagt att han gjorde det på deras uppdrag, säger oppositionsrådet Mikael Rosén(M).

Och Jonny Gahnshag håller med om att allt inte har gått rätt till:

– Så här i efterhand när man har en stor del av bilden så, självklart! Ges politiska direktiv om hur saker ska skötas, så ligegr ju också ansvaret där.

Inte första gången

Falun har de senaste åren haft svårt när det gäller lagen om offentlig upphandling. Den så kallade PEAB-skandalen 2011 ledde bland annat till att skattebetalarna tvingades betala 8 miljoner kronor i så kallad upphandlingsskadeavgift – den högsta skadeståndssumma som dömts ut i ett sånt här mål i hela landet. Frågor är vad kommunen har lärt sig av tidigare upphandlingsmissar.

– Vi har jobbat otroligt mycket med de här frågorna de senaste fyra åren för att säkra upp verksamhet så det inte förekommer oegentligheter och framför allt att vi har en väldigt öppen organisation där både medarbetare och medborgare kan se vad som försiggår, säger Jonny Gahnshag.

”Väldigt märkligt”

Men kritiken mot honom, från oppositionsrådet Mikael Rosén är skarp:

– Det är väldigt märkligt att när den nuvarande kommunledningen är inblandad i upphandlingar så blir det ständigt bekymmer. Det behöver inte bli fel. Man kan använda folk som vet hur man gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Upphandlingshot

Mer i ämnet