Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi förstod att det var behäftat med vissa risker” – hör regionrådet Sofia Jarl (C) om varför Regionstyrelsen tog beslutet att skriva under det kritiserade avtalet. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Politikerna kände till risken – nu hotar mångmiljonsmäll för Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En juridisk gråzon med risk för böter på 10 miljoner kronor i ena vågskålen och ett efterlängtat journalsystem i den andra – just nu befinner sig Region Dalarna mitt i en kritiserad miljardaffär.

2016 inledde Sussa-regionerna, där Region Dalarna ingår, en upphandling av ett nytt gemensamt journalsystem för totalt 4,3 miljarder kronor.

Under 2022 meddelade det vinnande företaget, Cambio, att de inte kunde leverera systemet på avtalad tid.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Politikern: ”Juridisk gråzon”

Sist ut av de nio så kallade Sussa-regionerna tog Region Dalarna sedan beslutet att skriva under ett tilläggsavtal. I det avtalet kom regionerna och Cambio överens om att regionerna inte skulle kräva vite för förseningen och att Cambio skulle få mer tid på sig att bli klara.

– Inramningen vid mötet där beslutet togs var väldigt speciell. Vi befann oss i en juridisk gråzon och mycket var sekretessbelagt, jag har aldrig varit med om en sådan inramning tidigare, säger regionpolitikern Björn Ljungqvist (M).

Var alla som var med vid mötet medvetna om att det var en juridisk gråzon?

– Alla som var med vid mötet var fullt medvetna om det, det kunde inte missförstås.

Patientsäkerhet i fokus

Den styrande majoriteten S, C, KD och Dalarnas sjukvårdsparti (DSP) röstade för att skriva under tilläggsavtalet och M, SD och V reserverade sig mot beslutet.

– Framför allt handlade det om att inte försätta hälso- och sjukvården i en mycket svår situation som blir patientosäker, därför att vi inte har ett journalsystem på plats, säger Sofia Jarl (C) som var ordförande vid det aktuella regionstyrelsemötet och fortsätter:

– Det handlar om merkostnader för dyra direktupphandlingar men också om att vi redan tecknat två tilläggsavtal tidigare.

Nu riskerar Region Dalarna 10 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift efter att Konkurrensverket granskat affären och bedömt att tilläggsavtalet var en olaglig direktupphandling.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar: Historien om ett efterlängtat journalsystem som börjar redan 2016 och nu kan sluta i en rättsprocess där mångmiljonbelopp står på spel. Foto: SVT

Vad är sussa-samarbetet och vilka regioner ingår?

”Sussa” står för strategisk utveckling av sjukvårdsstödjande applikationer. Gruppen bildades i mitten av 1990-talet och samverkan ska leda till effektivare arbetssätt i vården och bidra till en god och jämlik vård.

De nio regionerna som ingår i Sussa är:

  • Blekinge
  • Dalarna
  • Gävleborg
  • Halland
  • Norrbotten
  • Sörmland
  • Västerbotten
  • Västernorrland
  • Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad miljardaffär om journalsystem

Mer i ämnet