Foto: Erik Nylander/TT

Pollenhalterna skjuter i höjden

Publicerad

Det varmare vädret har gjort att halterna för björkpollen skjuter i höjden. På onsdagen mättes höga till mycket höga halter vid mätstationen i Borlänge.

– Värmen kommer med sydliga luftströmmar och för med sig pollen, samtidigt som växterna på plats får sig en skjuts, säger Åslög Dahl på institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet.

Munskydd kan hjälpa

Förutom de vanliga tipsen som kan hjälpa till att lindra besvär – såsom att duscha innan läggdags och motionera när daggen fortfarande ligger – så kan det funka med munskydd. Då gäller det att använda ffp2-klassade munskydd som tar hand om större partiklar.

– De skyddar mot partiklar generellt och är det mycket björkpollen i luften kan man i alla fall prova, säger Åslög Dahl.

Den allergivänliga Ornäsbjörken

Det finns en björk som är perfekt för allergikern, ornäsbjörk – Betula pendula 'Dalecarlica'! Ornäsbjörken har inga han-blommor och producerar därför inga pollen.

Källa: pollenrapporten.se/Naturhistoriska museet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.