Komministern Tomas Jansson i Rättvik ser en trend i samhället där alla bröllop ska vara mer storslagna – och blir därför också övermäktiga. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Niko Ago/SVT

Prästen: Blir övermäktigt att gifta sig

Publicerad

Inom Svenska kyrkan ser man också trenden att allt fler skaffar barn som ogifta. Komministern Tomas Jansson i Rättvik ser en trend i samhället där allt ska vara mer storslaget och att det därför också blir övermäktigt för människor att gifta sig.

LÄS MER: Faderskapsutredningarna ökar – i Rättvik föds flest barn av ogifta föräldrar

Det blir allt vanligare att föräldrar inte gifter sig innan de skaffar barn – det är tydligt i flera dalakommuner.  I landet som helhet har ungefär hälften av alla barn som föds ogifta föräldrar, men i Mora, Rättvik och Orsa har över 80 procent av nyfödda ogifta föräldrar. Det visar siffror från Socialstyrelsen.

Prästen ser också trenden – vill slå ett slag för ”det lilla”

I Dalarna var det i Rättvik som störst andel av faderskapen behövde bekräftas, 84 procent. Mora kommer tätt efter med 83 procent.

Men för komministern Tomas Jansson i Rättvik, så är siffrorna inte särskilt överraskande, men något oroande.

– För vår del så innebär det att kyrkan bör fortsätta hävda att äktenskapet är någonting bra och uppmuntra till det.

Han vill också slå ett slag för den ”lilla vigseln”.

– Det handlar också om att underlätta för människor att gifta sig och det är också detta att vigseln inte behöver vara den här ”stora, fantastiska manifestationen med hundra bröllopsgäster och stort pådrag” – man kan gifta sig med bara två bröllopsvittnen, det går precis lika giltigt som äktenskap.

– Så jag är lite orolig över en trend i samhället att man ska slå på så väldigt stort när det är någonting. Jag vill gärna propagera för det enkla och det lilla, som är precis lika värdefullt som det stora och det påkostade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.