Premiär för Återbruket: ”Lite mycket slit och släng i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Slit och släng är ett beteende att just – slänga. Faluns nya insamlingsmottagning Återbruket på Falu återvinningscentral invigdes under lördagen med kaffe, bullar och guidade bussturer.

Det nya huset på återvinningscentralen tar emot alla möjliga prylar. Sakerna som kommer in sorteras av personalen och får därefter ett nytt hem hos någon av Återbrukets sammarbetspartners.

Röda Korset, Kompis Falun och Cykelköket Falun är några av dessa.

”Vi måste ändra beteende”

Cajsa Hagberg, som är utvecklingsledare på kommunala bolaget Falu Energi och Vatten, berättar att de även välkomnar fler samarbeten framöver.

– Vi ska fortsätta utveckla med fler samarbetspartners. Vi måste ändra vårt beteende och det är det vi försöker få till med det här. Om man vill ha något nytt ska man först tänka: ”Kan jag köpa det här återbrukat?”. Och vi hoppas att folk lämnar in grejer här innan de beslutar sig för att slänga. Det handlar om cirkulär ekonomi, säger Cajsa Hagberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.