På väggen går det både att ge och ta jackor. Foto: Gunilla Wikström

Kläder får nya ägare genom ”vänlig vägg”

Uppdaterad
Publicerad

Rosa Flank som är ungdomssamordnare i Gagnefs kommun är en av intiativtagarna. Men den som knäckte ideén var Andreas Magnusson, elev i årskurs 9 på Djuråsskolan. I Lindberghallen finns nu resultatet – en klädbytarvägg.

– Andreas är mycket engagerad i klimatfrågan och han kom till mig och frågade om vi inte borde göra en ”Wall of kindness”, en välgärning samtidigt som man spar på miljön. Återbruk helt enkelt, säger Rosa Flank.

Rosa tyckte det var en jättebra idé så de kontaktade Lindberghallen eftersom den ägs av kommunen, såg man inga hinder att sätta upp en skylt och hängare där man kan lämna kläder man inte längre vill ha och där man kan ta kläder om man känner för det. Wall of kindness är öppet för alla.

Dalarna – Klimatet i fokus

Igång ett år

– Det har skötts fantastiskt bra, inget släng med kläder. Det har varit ordning där hela tiden.

– Nu har vi varit igång ett år ungefär och vi fortsätter så länge vi känner att det fungerar, säger Rosa.

Även Ludvika kommun har en liknade form av second hand. Ett ställe där man kan lämna kläder man inte längre vill eller behöver ha, och samtidigt ge chansen till någon annan att använda plagget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet