Se ett smakprov ur dokumentären ”Vill du dansa” i klippet ovan! Foto: SVT

Se Larz-Kristerz resa mot dansbandstoppen

Uppdaterad
Publicerad

På juldagen är det premiär för ”Vill du dansa”, en dokumentär om dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen och den svenska dansbandskulturen. Filmaren Matz Eklund har följt bandet under ett och ett halvt år.

– Det har varit fantastiskt, säger han.

Dokumentären följer Larz-Kristerz från starten på Barnens dag i Älvdalen via genombrottet i Dansbandskampen och till positionen de har i dag, som ett av Sveriges största dansband. Dessutom skildrar dokumentären dansbandskulturens framväxt.

Filmaren Matz Eklund fick kontakt med bandet under arbetet med en annan dokumentär om artisten Eva Eastwood och rockabillykulturen. Bandets sångare Peter Larsson frågare Matz om han inte skulle göra en dokumentär om bandet. Matz blev intresserad och följde bandet från och till i ett och ett halvt års tid för att samla material till dokumentären.

– Jag har varit med från norr till söder i bussen och även följt med till Älvdalen, säger Matz Eklund, som säger sig ha fått vänner för livet i Larz-Kristerz.

– Det har varit fantastiskt, jag har gjort många sådana här projekt men det här är nog det bästa jag gjort, det har varit en jättehärlig resa, säger han.

Dokumentären ”Vill du dansa” visas på juldagen kl 20 i SVT1 och finns redan nu att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.