Foto: Niklas Hagman, Arkivbild / Janerik Henriksson, TT

Premiär för patrullerande ordningsvakter i Krylbo: ”Blev väl mottagna”

Uppdaterad
Publicerad

I lördags var det premiär för de ordningsvakter som Avesta kommun har köpt in för att patrullera på gatorna i Krylbo. De två ordningsvakterna som tog det första passet fick en lugn start på den nya arbetsplatsen.

Kommunen har tillstånd från polisen att hyra in ordningsvakter till och med den 30 april. För en maximal kostnad av 620 000 kronor ska vakterna, som hyrs in från ett vaktbolag, minska ordningsstörningar, brott och otrygghet i Krylbo.

– Den återkopplingen jag har fått är att det var en lugn lördag och att vakterna blev väl mottagna av allmänhet och näringsliv som de träffade på rundorna, säger Mikael Jansson, tillförordnad säkerhetssamordnare i Avesta Kommun.

Hemliga arbetstider

Ordningsvakterna kommer att patrullera runt till fots på olika tidpunkter och dagar i Krylbo.

– De jobbar av säkerhetsskäl alltid två och två och de kommer att arbeta lite sporadiskt, deras arbetstider ska helst vara lite hemliga, säger Mikael Jansson.

”Kostar en hel del pengar”

Lösningen med ordningsvakter är tänkt att vara tillfällig. Mikael Jansson påpekar att det egentligen är en polisiär uppgift att göra Krylbo tryggare.

– Och så kostar det en hel del pengar också, så det är inget som kommunen vill behöva bekosta i framtiden.

Så får ordningsvakten agera

Det är polisen som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakter. Ordningsvakter har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen.

Ordningsvaktens befogenheter:

  • Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund av sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själv eller annars utgör fara för sig själv eller för någon annan.
  • Ordningsvakter får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen. Om det inte är tillräckligt får ordningsvakter tillfälligt omhänderta personer. Detsamma gäller om en sådan åtgärd behövs för att en straffbelagd handling ska kunna avvärjas.
  • I första hand ska ordningsvakten försöka prata personer tillrätta, men får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Det får inte vara fråga om mera våld än vad som är nödvändigt för att lösa uppgiften. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som kan kompletteras med hund och i sällsynta fall skjutvapen.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.