Flera grova brott, så som en misstänkt mordbrand, har inträffat i Krylbo på senare tid. Nu vill Avesta kommun sätta in ordningsvakter. Det meddelar säkerhetssamordnaren Max Rupla. Foto: Niklas Hagman, Arkivbild/SVT

Ökad brottslighet skapar oro i Krylbo – nu ansöker kommunen om ordningsvakter

Uppdaterad
Publicerad

Situationen med brottslighet, ordningsstörningar och otrygghet har ökat i Krylbo. Det menar Avesta kommun som nu ansökt om tillstånd att införa ordningsvakter på stora delar av området.

Ansökan om ordningsvakterna, som två och två ska patrullera nattetid, har lämnats in till polisen och nu väntar kommunen på svar.

– Jag har lämnat önskemål om att det ska handläggas snabbt för att vi ska få till möjligheten med ordningsvakter så snart det går, säger Max Rupla, säkerhetssamordnare på Avesta kommun, som skickat in ansökan.

Vill bemöta invånarnas oro

Situationen beskriver Max Rupla som brådskande och han menar att kommunen under en längre tid fått höra om en växande oro i området.

– I och med den senaste tidens händelser med fler brott så kände vi nu att det var dags att göra något mer och bemöta deras oro, säger Max Rupla.

”Finns en missbrukarsituation”

Från kommunens sida är man inte van vid att se den här typen av brottslighet i statsdelen, men Max Rupla säger att man har en teori om vad som skulle kunna vara orsaken.

– Vi vet att det finns en missbrukarsituation i Krylbo som säkert bidrar. Och vi vet också att sådana personer kan vara mer eller mindre aktiva i perioder, säger Rupla.

Fler åtgärder genomförs

Förutom vakterna har kommunen tagit fram en lista med ytterligare åtgärder som ska bidra till att minska brottsligheten och öka tryggheten i Krylbo. Bland annat började man redan tidigare i veckan med att plocka bort övergivna bilar som stått på kommunal mark.

Vidare planeras möten med såväl polisen som boende på området för att diskutera och informera om situationen. Utöver det ska klottersanering genomföras och man har även för avsikt att utöka den dagliga skötseln i området och på så sätt synliggöra fler kommunanställda under dagtid.

Brottsdrabbat område

Krylbo har på senare tid drabbats av flera grova brott. Senast i förra veckan misshandlades en man grovt på området och bara i sommar har bland annat ett misstänkt mordförsök och en misstänkt mordbrand inträffat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oroligheterna i Krylbo

Mer i ämnet