Landshövding Ylva Thörn berättar vad Dalarna har för förväntningar på nyfödda Prins Gabriel, Hertig av Dalarna. Foto: SVT

Det här förväntas av Prins Gabriel som hertig av Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Prins Gabriel förväntas vara en god och viktig representant för Dalarna, som hertig av landskapet. Det säger Landshövding Ylva Thörn om hans kommande uppdrag för länet. ”Prinsen ska kunna delta i de olika aktiviteterna som vi har här”, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Prinsessan Sofias och Prins Carls Philips nyfödde son, Prins Gabriel, blir ny hertig av Dalarna – och det passar ju bra med tanke på att mamma är från Älvdalen. Landshövding Ylva Thörn menar att han som hertig kan hjälpa till att lyfta upp länet på kartan.

– För oss betyder det bland annat att vi knyter familjen närmare till Dalarna. Det är också en bra möjlighet att marknadsföra vårt län men han får också en möjlighet att kunna växa upp en del i Dalarna och ta del av vår natur. Och så får han en chans att se alla människor här, som gör en enorm insats för länet, säger Ylva Thörn.

”Bidrar till ökad turism”

Alla är inte lika entusiastiska över att länet nu fått en hertig.

– Alla är lika mycket värda oavsett om man har en titel eller inte. Men så länge han gör Dalarna bättre, så blir det bättre för mig, säger Emmah Joneus.

– Han kanske kan bidra till ökad turism i länet om han kan marknadsföra Dalarna som hertig, tror Johanna Lerfors. 

En viktig representant för länet

Från Landshövdingens sida är hon väldigt glad och stolt över att Dalarna nu får en hertig.

Vad innebär det rent konkret att vara hertig av ett landskap?

– Naturligtvis innebär det att vara en viktig representant och en viktig del av Dalarna och att han kan delta i de olika aktiviteter som vi har här. Jag tycker vi också ska känna oss hedrade, säger Ylva Thörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prinsparets bebis

Mer i ämnet