Pris till Stortorget

Publicerad

Stortorget i Gävle får stenbranschens egna arkitekturpris för 2013 och idag fick arkitekterna och kommunen ta emot pris för stensättningen på det nya stortorget.

Stenpriset är ett arkitekturpris som delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt. Vinnarna från Andersson Jönsson Landskapsarkitekter får bland annat ta emot en prisstatyett formgiven av konstnären Bertil Vallien.

– Andersson Jönsson Landskapsarkitekter är värdiga vinnare av Stenpriset. Med Stortorget i Gävle visar de hur man på ett innovativt och hållbart sätt kan arbeta med svensk natursten i utformningen av offentliga rum, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund.

I juryn till Stenpriset ingick Kurt Johansson, professor vid SLU Alnarp och en av Skandinaviens ledande experter på natursten; Kai Marklin, ordförande Sveriges Stenindustriförbund; och Alex van de Beld, arkitekt och partner i arkitektbyrån Onix (Årets Arkitekt i Nederländerna 2010).

Stenprisets jury beskriver Stortorget i Gävle som vackert, funktionellt, klassiskt och samtidigt nyskapande. Arkitekterna bakom torget har skapat ett både lekfullt och hållbart offentligt rum genom att kombinera olika sorters natursten i olika ytbearbetningar med andra naturmaterial som trä och järn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.