Flygplatschefen Gunnar Lenman ser positivt på att flyplatsen nu blir en del av det Svenska försvaret Foto: Partik Qvicker /SVT

Privata flygplatsen i Sälenfjällen blir del av svenska försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska försvaret tar under kommande vecka över all verksamhet vid den nya flygplatsen i Sälenfjällen. Trots att flygplatsen är helt privatägd.

– Det här innebär att vi är en del av samhällsnyttan, säger flygplatschefen Gunnar Lenman. 

Scandinavian Mountains Airport ägs helt av privata företag. Den har främst byggts för att transportera turister till och från området men har också ett militärt sett intressant strategiskt läge alldeles intill den Norska gränsen.

Fokuserar på att hjälpa Nato

Nu tar alltså Försvarsmakten befälet över flygplatsen under storövningen som fokuserar på att hjälpa Nato om kriget bryter ut.

Flygplatsen i Sälen

– Övningen går ut på att skydda en flygplats och det passar bra att militären tar över driften just nu när vi inte själva har någon trafik planerad. Det är positivt att vi kan bidra med det här, säger Gunnar Lenman, vd för Scandinavian Mountains Airport.

Hör flygplatschefen förklara varför det passar bra att militären tar över driften av flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet