”Stor vaccinationspotential från vecka 23” – hör vaccinationssamordnaren och ett av de privata företagen som ska vaccinera dalfolket Foto: TT/SVT

Privata företag ska vaccinera i sju dalakommuner – rekryterar nu mer personal

Uppdaterad
Publicerad

Den sjunde juni är datumet då covidvaccineringen i Dalarna ska gå in i fas fyra och resten av den vuxna befolkningen ska erbjudas vaccin. I sju av länets kommuner ska då två privata företag sköta vaccineringen, bland annat för att regionens personal ska kunna ha semester och återhämta sig.

Företaget Doktor.se/Medical ska efter vunnen upphandling sköta fas fyra i  Mora, Falun, Borlänge, Avesta och Ludvika. Och nu pågår förberedelser.

Företagets projektledare Jörgen Malmberg berättar att företaget har grundbemanningen klar men att man söker fler sjuksköterskor och läkare för att kunna ha längre öppentider.

Coronaviruset i Dalarna

Malung-Sälen och Säter

I Malung-Sälen och Säter är det Kronans apotek som ska sköta fas fyra-vaccineringen, vilket handlar om personer som är 59 år och yngre.

“Mellan 50 och 59 har vi täckning på 48 procent”

Trots att flera andra län redan är i fas fyra tycker Dalarnas vaccinationssamordnare Olof Ehrs att vaccinationsarbetet i Dalarna hittills gått väldigt bra och att regionen lyckats vaccinera många i den äldre delen av befolkningen. Samtidigt har en del personer som egentligen tillhör fas fyra fått vaccin i Dalarna.

– Mellan 50 och 59 har vi redan en täckning på 48 procent som fått sin första dos, säger Olof Ehrs.

För dem gäller det att  den andra sprutan ska tas på samma ställe som den första.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet