Foto: Christine Olsson / TT

Problem efter förlossning och graviditet? Ställ dina frågor här!

Publicerad

Har du frågor om problem som kan drabba mammor efter en graviditet och förlossning? Ställ dina frågor här!

Frågorna besvarades på tisdagskvällen av Susanne Hesselman som är förlossningsöverläkare och deltar i ett forskningsprojekt om just fysisk och psykisk ohälsa efter förlossning och av barnmorskan Eva Lundén.

SVT rapporterade · Problem efter förlossning och graviditet? Ställ dina frågor här!

Drabbades du av problem efter förlossningen som du vill ställa en fråga om? Passa på nu! Frågorna besvaras under kvällen av Susanne Hesselman, förlossningsöverläkare och barnmorskan Eva Lundén. Välkommen att ställa din fråga!
06.11
18.47
Nu finns våra experter, förlossningsöverläkaren Susanne Hesselman och barnmorskan Eva Lundén, på plats för att svara på alla frågor vi fått in under dagen! Välkommen att ställa dina frågor! Självklart kan du vara anonym.
18.55
Jag födde barn i maj. Fick graden 2 bristning i mellangården. Blev sydd av läkare. Det gör fortfarande ont i underlivet. Speciellt när jag ska bajsa. Känns som om slidväggarna kommer ut. Hur länge ska det vara så här?
Hej. Det låter besvärligt för dig, och det borde inte göra ont så här länge efter förlossningen. Jag förmodar att du har varit på efterkontroll hos din barnmorska? Jag tycker att du kan ringa barnmorskan på MVC och berätta om dina besvär,  de kan behöva göra en gynundersökning för att se hur det ser ut, och se om du ska remitteras till gynekolog. Med vänlig hälsning Eva
19.05
Jag födde vårt första barn 1982. Förlossningen var långdragen, ca 36 tim., o slutade med sugklocka. Jag blev sydd både invärtes o utvärtes. Efteråt fick jag vissa problem med ofrivillig gasavgång som har tilltagit under åren. Jag är 65 år nu och kan inte alls reglera gasavgångarna, vilket är oerhört besvärande. Går det att åtgärda detta?
Jag tycker du ska kontakta en gynekolog för undersökning. Ibland räcker det med bäckenbottenträning och östrogen för slidan om man inte menstruerar längre men ibland behövs kirurgi. Men först och främst en utredning. På Kvinnokliniken Falun finns ett team som jobbar med avförings och gasinkontnens.
19.12
Hej! Jag födde barn för 6 månader sedan. Jag har fortfarande en magmuskeldelning som bl.a. gör att jag inte kan använda vanliga byxor (använder fortfarande gravidbyxor) samt hålla kroppen stabil när jag lyfter eller reser mig upp. Var ska jag vända mig?
Hej! Det låter på din beskrivning som du har problem med din bålstabilitet/muskulatur. Nu vet  jag inte  om, eller hur mycket du tränade före-under och nu efter din graviditet.
Jag tycker att du bör kontakta sjukgymnast för att  få en bra undersökning och ett träningsprogram som är anpassat för just dig eftersom du har problem. Kom ihåg att det är viktigt att träna bäckebottenträning (knipet) dagligen. Med vänlig hälsning Eva
19.16
Hej!

Jag fick ryggmärgsbedövning i samband m min andra förlossning. Den fick tas om tre ggr och vid ett tillfälle ryckte jag till något. Läkaren blev arg och förklarade att hon kunde skada mig om jag inte låg still.

Efter förlossningen tyckte jag att jag inte riktigt kände att jag blev kissnödig. Kunde kissa massa fast jag inte kände att jag var kissnödig. Idag är det något bättre m tycker att jag går så länge innan jag blir kissnödig och då kissar jag väldigt mkt. Känslan är liksom lite borta.

Knipet är helt ok, läcker lite om jag är väldigt kissnödig och nyser el tar i.

Förstår att det är svårt att svara på men kan ryggmärgsbedövningen på ngt sätt skadat känsel vid urinblåsan? Om dubförstår vad jag menar.

Hälsningar
Josefine
Hej! Det är mycket ovanligt att det blir någon komplikation efter ryggbedövning, däremot kan ryggbedövning bidra till att det initialt är svårt att känna när man är kissnödig de första timmarna efter förlossning. Om inte någon påminner en då kan man "glömma" bort att kissa och blåsan blir överfull vilket tänjer ut blåsmuskeln. Detta kan leda till att man inte känner sig kissnödig. Ett tips kan vara att kissa efter kockan typ var 4:e timme timme. Hör gärna av dig till din Vårdcentral där  en distriktsköterska kan undersöka om du tömmer blåsan ordentligt. /MVH Susanne
19.22
Hej! Jag har haft bäckensmärta ('foglossning') ändå sedan min första graviditet för 6 år sedan. Upplever att kunskapsläget och förståelsen för dessa besvär inom vården är lågt. Hur kommer det sig att man vet så lite om detta?
Hej! Jag vet inte var du tidigare ev sökt hjälp och bedömning, men jag föreslår att du kontaktar en sjukgymnast för bedömning och undersökning gällande dina långvariga besvär med bäckensmärta och för att få ett bra träningsprogram just för dig. Dina smärtor kan bero på andra orsaker nu när det gått så lång tid efter du fött barn. Sjukgymnaster är mycket kunniga och har stor kunskap i detta med rörelseapparaten och bäckenrelaterade besvär. Med vänlig hälsning Eva
 
19.23
Jag fick en grad 3 bristning
Och jag har efter 5 månader ibland avföringsinkontinens. Kommer det försvinna?
Hej! Ofta blir detta bättre under första året men om du läcker fast avföring eller ofta så hör dig till oss på Kvinnokliniken i Falun så hjälper vi dig!
19.34
Hej! Hormonrubbningar efter förlossningen är vanligt antar jag? Hur är det med de kvinnor som har PCOS? Jag känner mig lättirriterad även fast min dotter nu är 11 nånader. Kan man ta något blodprov för att kolla hormoner? Mvh
Hej! Sömnlöshet efter förlossning och småbarnsår är förstås vanligt och kan leda till irritation men irritation kan också vara ett symptom på depression. Det är en ökad förekomst av depression efter förlossning och det är inte helt klarlagt varför. Det finns inga specifika hormoner att kolla som hjälper oss i kliniken utan är mer på forskningsbas. Jag känner inte till om PCOS är kopplat till ökad förekomst av depression.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer