Polisen om fjällräddarnas gränsproblem: ”Vi ska reda ut det här”

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddarna i norra Dalarna larmas inte ut på olyckor på den norska sidan gränsen – även om de är närmast. Frågan ska ha lyfts av fjällräddningen flera gånger genom åren men polisledningen i Mora säger sig inte känna till problemet. Nu ska man reda ut vad som gäller.

– Det är nog ingen som tagit itu med det men det är väl dags att vi ska göra något åt det, säger Anders Wallin, som är ansvarig samordnare för fjällräddarna i norra Dalarna, vid polisen i Mora.

Han bekräftar bilden som fjällräddarna ger – att norska polisen inte larmar ut fjällräddare i Dalarna även när de har närmast till en olycksplats.  Men han vet inte varför problemet uppstått och hänvisar uppåt i polisorganisationen för att få svar.

Fungerar i norra Sverige

Enligt fjällräddningssamordnaren i Jämtland finns inte motsvarande problem där, gränsräddningen fungerar bra åt båda håll, säger man till SVT Dalarna. 

Fjällräddningen i Jämtland och norr ut har kontakt med polisens regionledningscentral i Umeå. I Dalarna går kontakten via motsvarigheten i Örebro. Att det skulle ha någon betydelse tror inte lokalpolisområdeschefen i Mora, Rune Lindbom. Han kan dock inte förklara varför inte fjällräddarna i Dalarna larmas över gränsen.

– Jag har aldrig hört talas om det. Det är inte vi som beslutar om räddningsinsats i Norge, utan det är norsk polis. Har norsk polis behov av hjälp från Sverige så har vi en etablerad samverkan mellan våra ledningscentraler. Det är bara ett knapptryck bort så får fjällräddarna larmet, säger Rune Lindbom.

Samarbete ska utvecklas

Han understryker att samarbete mellan Sverige och Norge finns och ska utvecklas.

– Vi är i en utvecklingsfas med svensk- och norsk polis men jag ska höra av mig till min motsvarighet i Norge för att reda ut det här, säger Rune Lindbom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.