Fjällräddarna i Grövelsjön får inte åka över gränsen vid norska larm

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddarna på den svenska sidan vid Grövelsjön har länge varit frustrerade över att de inte får ta sig över landsgränsen till Norge och hjälpa till när ett norskt fjällräddningslarm kommer in.

När ett larm kommer in på den norska sidan av Grövelsjön, så kopplas norsk polis in. De i sin tur larmar ut fjällräddare – men inte de svenska, som är absolut närmast.

– Otroligt frustrerande, säger Stefan Korssjön, fjällräddare.

Skickade mellan svensk och norsk polis

Norska fjällräddare kan ha en till två timmar fram till en nödställd medan det handlar om 10-15 minuter för de svenska fjällräddarna.

–  Vi har gått in någon gång ibland för att hämta någon skadad men det är inte så ofta, säger fjällräddaren Mikael Westerdal.

Han fortsätter:

– Vi har något fall där man blivit skickad mellan norsk och svensk polis i nästan en timme – samtidigt som man vet att någon ligger skadad ute på fjället, säger Mikael.

En timme borta på fjället – hur kan det påverka den skadade?

– Det är på liv och död. Kylan är den värsta fienden, säger Mikael Westerdal.

Gränsproblemen borde inte sätta stopp, menar han.

– Det borde kunna lösas med ett telefonsamtal. Det funkar i Jämtland i alla fall, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.