Foto: Gunilla Wikström/SVT

Protester mot skolnedläggningar

Uppdaterad
Publicerad

Ludvikabor demonstrerade under torsdagen mot att flera skolor hotas av nedläggning.

Nu har politikerna tagit ett inriktningsbeslut där Håksbergs skola läggs ner och fler omorganisationer väntas.

Det är sex skolor det handlar om – Håksberg , Sunnansjö, Saxdalen, Grängesberg, Blötberget och Gonäs. Utbildningsförvaltningen i Ludvika har tidigare tagit fram tre olika alternativ till nya skolorganisationen.  På torsdagseftermiddagen meddelade man att man tagit ett inriktningsbeslut.

Där föreslår man bland annat att Håksbergs skola läggs ner och att dessa elever får flytta till Marnässkolan.

Dalarna – Skolor i Ludvika

– Nu ska ärendet kompletteras med konsekvensanalyser samt skickas ut på remiss till kommunens övriga förvaltningar och bolag, säger förvaltningschef Mikael Carstensen.

Sverigedemokraterna och Centerpartiet reserverade sig mot beslutet. Moderaterna la ett eget förslag som Folkpartiet biföll, som innehöll förslag om att Håksbergseleverna ska flyttas till Marnäs först när den nya skolan där är färdigbyggd. Man föreslog också att utreda möjligheten att bygga en ny skola i Sunnansjö, dit elever från Saxdalen, Fredriksberg och Nyhammar skulle kunna flytta. Men förslaget fick alltså vika sig för majoritetens.

Föräldrar protesterade

Tidigare under torsdagen protesterade Ludvikabor utanför Stadshuset mot den nya skolorganisationen.

– Allt kan inte centraliserats, vi får inte plats alla i Ludvika. Byarna måste få finnas och för att få folk att flytta ut så måste skolan finnas, säger Déserée Strandberg som är förälder och bor i Blötberget.

Terese Danielsson från Gonäs håller med.

– Man kan inte bara flytta barnen, de blir ju oroliga.

– Jag var med och kämpade för skolan i Saxdalen för tio år sen, vi fixade det då, det ska vi nu också, menar Evi Andersson som är ordförande i byaföreningen i Saxdalen.

Splittrat bland politikerna

Än är det inte helt klart om det slutliga beslutet i ärendet ska tas av social- och utbildningsnämnden eller av kommunfullmäktige.

– Jag är imponerad över föräldraengagemanget, det här tyder ju på att det är en viktig fråga, säger kommunlrådet Leif Pettersson som kom ut på trappan i Stadshuset för att möta byborna.

Förslaget i korthet

2016/17 flyttas eleverna på Håksbergs skola till Marnässkolan, eleverna från Saxdalens skola flyttas till Blötbergets skola, eleverna från Parkskolan 7-9 flyttas till Kyrkskolan och eleverna från Björkås skola flyttas till Parkskolan.

För förskolan innebär beslutet att modulbyggnader flyttas från Lorensberga/Östansbo till Gonäs, där förskolan byggs ut och dit även Blötbergets förskolebarn flyttar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skolor i Ludvika

Mer i ämnet