Protesterna mot soptaxorna kan ge resultat

Uppdaterad
Publicerad

Striden om soptaxorna för fäbodstugor och jaktkojor i Malung-Sälens kommun fortsätter med vilda protester.
Men vid ett stormöte i Lima på tisdagskvällen öppnade kommunalrådet för att politikerna kanske backar i frågan.
 - Jag ska inte utesluta det, säger Hans Unander (S)

På tisdagskvällen hölls vid Folkets hus i Limedsforsen ett stort möte om de omdiskuterade soptaxorna i Malung-Sälens kommun.

Det var nästan fullt i lokalen – närmare 100 personer – med olika grad av ilska och frustration. De flesta var där för att protesterna mot planerna på att fortsätta ta ut en grundavgift för hämtning av sopor vid alla fäbodsstugor och jaktkojor – trots  att det inte sker någon sophämtning där.

Och det tändes ett visst hopp för de som vill skrota avgiften.

 - En stor del av mitt beslutsfattande bygger på vad folk säger. Sen får vi se vad som är möjligt utifrån likställighetsprincipen, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Få politiker på plats

Det var nästan bara män i lokalen. Bara ett tiotal kvinnor bland de 100 besökarna, men soptaxorna är ändå den kommunala fråga i Malung-Sälen som väckt överlägset mest debatt i Lima under senare år.

Men det var ändå nästan inga politiker från kommunfullmäktige- de som faktiskt ska bestämma om taxorna – på plats. Förutom kommunalrådet var bara en annan ledamot på plats i Lima.

Och på de fyra informationsmöten som hittills hållits i den här infekterade frågan i Malung-Sälens kommun har nu totalt endast tre ansvariga politiker deltagit.

Avgörs nästa månad

Kommunalrådet ger sina kollegor underkänt.

 - Jag tycker det är extremt märkligt. Jag trodde det skulle komma fler. Det här kan ju också bli en fråga i den kommande valrörelsen, säger Hans Unander (S).

Det kom inga klara besked på plats om hur det blir med soptaxorna som avgörs av politikerna nästa månad.

Men det finns lite tecken på att de kan vara på väg att backa i frågan – att istället göra som i kommunerna Vansbro och Orsa där politikerna har skrotat just den här omdiskuterade avgiften.

 - Jag ska inte utesluta det, säger Hans Unander (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopavgifter i Malun-Sälen

Mer i ämnet