Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Pandemi och stor brist på personal” – hör divisionschefen om orsakerna till arbetsmiljön på psykiatriska öppevårdsmottagningen Foto: Hannes Forssell SVT

Psykiatrichefen om bristande arbetsmiljö vid vuxenpsykiatrin i Falun: ”Vi ser allvarligt på kritiken”

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av de anställda på vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun har sagt upp sig under de senaste åren. Redan förra året påtalade IVO brister på mottagningen men de anställda upplever ingen förbättring. Nu svarar chefen på kritiken och menar att pandemin är en bidragande orsak.

– Vi ser allvarligt på kritiken, såväl den från IVO-inspektionen, som den från personalen. Men vi har lyssnat in och vi har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemet, säger Jeanette Hjortsberg, divsionschef Psykiatri och habilitering och menar bland annat att pandemin har förvärrat situationen.

I september lämnade personalen på vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun in ett brev till regionledningen där man riktar skarp kritik kring brister i arbetsmiljön och där de anställda vid vuxenpsykiatrin Falun bland annat kräver chefens avgång

IVO-kritik

Men redan i juli 2020 påtalade Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  flera brister i verksamheten. Bland annat påpekade man att patienter i patienthanteringssystemet på mottagningen ”tappats bort” och att väntetiderna riskerar att leda till att patienter får fördröjd behandling och utredning. 

IVO påpekade också att avvikelser inte alltid rapporteras om de har varit negativa, men IVO vidtog inte några åtgärder då, utan förutsatte att vårdgivaren skulle göra vad de kunde för att rätta till problemen.

Översyn av väntelistor

Jeanette Hjortberg hänvisar till ett mejlsvar där Regionen redovisar vilka åtgärder som har gjorts. Bland annat pågår ett arbete med översyn av väntelistor i både Avesta och Falun för att undvika att patienter ”tappas bort” och där ansvaret har tydliggjorts. Dessutom ska nya läkare ges en tydligare introduktion.

Kartläggning av arbetsmiljön

– Det ska göras en kartläggning av arbetsmiljön av en extern konsult och därefter görs en åtgärdsplan, Vi har satt in stöd till verksamhetschefen, stöd till ledningsgruppen och till den personal som önskar det.  Sen får kartläggningen visa vilket håll vi behöver gå. 
– Men vi jobbar också vidare med punkterna från IVO, så det här är ett arbete som pågår hela tiden, säger Jeanette Hjortberg.

I klippet ovan berättar divisionschefen om  att pandemin  är en av orsakerna bakom den ansträngda situationen på vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun.

Är du patient eller personal inom psykiatrin och vill tipsa oss om dina erfarenheter – maila oss på dalarna@svt.se eller ring 023-76 51 00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer