Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför är det svårt att låta bli mobilen? Psykologen Anders svarar på tre frågor i klippet. Foto: SVT

Tre frågor om mobilanvändande i bilen – psykologen: ”Man tror inte att man syns i bilen”

Publicerad

Det är sedan drygt fem år tillbaka förbjudet att hålla en mobil, eller annan kommunikationsutrustning, i handen under bilkörning. Men hur ska man göra för att låta mobilen vara i bilen? Neuropsykologen svarar på tre frågor om mobil i bil.

– Vi har svårt att låta mobilen vara i och med att det är en vana att ta upp den och för att vi använder den till väldigt mycket, säger neuropsykolgen Anders Åkerlund som arbetar inom Region Dalarna.

”Tror inte det spelar någon roll”

I drygt fem år har det varit förbjudit att hålla mobil och annan kommunikationsutrustning i handen under körning. Bryter man mot det kan man få böter. Men antalet som bryter mot förbudet är mycket större än antalet böter som har utfärdats av polisen sen dess säger trafikpolisen i en intervju med SVT Dalarna.

– Många tror att de har en förmåga att ha koll på två saker samtidigt och upplever att det inte spelar någon roll om de tittar bort en kort stund, säger Anders Åkerlund.

Ha koll på ditt användande

Om man vill minska användandet av mobiltelefonen så tipsar Anders om att bland annat sätta upp regler för sig själv.

– Det finns ju appar som mäter ens mobilanvändning. Sen kan man kolla över vad man faktiskt lägger tiden på när det gäller mobilen, säger han.

Varför är det svårt att låta bli mobilen? Psykologen Anders svarar på tre frågor i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.