Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar förbundsdirektör Katarina Mowitz och brandmannen Tony Flink mer om varför en dispens från reglerna var viktig för dem. Foto: SVT

Räddningstjänst i Dalarna får dispens från dygnsvila

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har beviljat räddningstjänsten Dala Mitt dispens från den regel om dygnsvila som kritiserats från kommunala verksamheter. Räddningstjänsten är först i länet att beviljas dispens.

Kravet på elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod och dygnsvila efter varje arbetspass grundar sig i ett direktiv från EU från 2003.

Direktivet skulle ge arbetstagare bättre arbetsmiljö genom en rätt till vila på minst 11 timmar per 24-timmarsperiod. Det har dock kritiserats bland annat av räddningstjänster på olika håll i landet.

– Det låter konstigt men man blir piggare av att jobba längre pass när man har möjlighet att vila som vi har, säger brandman Tony Flink.

Gäller till 1 januari 2025

Undantag kan beslutas av enskilda EU-länder. I Sverige har dock bestämmelsen skärpts och från och med 1 oktober 2023 – och 1 februari 2024 för vissa grupper – gäller bestämmelsen om 11-timmars vila.

Dispens kan dock ges av SKR, vilket Dala Mitt nu fått. Dispensen gäller till 1 januari 2025.

– Vad som händer efter 1 januari hoppas vi få reda på snart. Vi hoppas på en överenskommelse mellan fack och arbetsgivare, säger Tony Flink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.