Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maria Sohlin berätta mer i klippet om hur man sluppit uppsägningar bland ambulanspersonalen. Foto: Ulf Palm/TT

Nytt schema löser dygnsvilan för ambulanspersonal i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ambulanspersonal får ett helt nytt arbetsschema i höst efter EU-direktiv om att införa elva timmars dygnsvila. Medan personal i andra län sagt upp sig i protest verkar det ha gått lättare i Dalarna.

De så kallade 24-timmarsyrkena har länge haft dispens ifrån EU-kravet på elva timmars dygnsvila, något som införts i de flesta andra branscher för många år sedan. Men när det kommit till vården, brandkåren och ambulansen har det gått trögare.

Kan bli slitsamt

Mycket beror på att deras scheman ofta gett möjlighet till längre sammanhängande ledigheter vilket personalen många gånger uppskattat.

Baksidan har varit att de fått jobba ganska många dagar i sträck – något som kan bli slitsamt i längden.

Samverkan en framgångsfaktor

EU vill därför inte längre ge dispens för den verksamheten och därför har bland andra ambulansledningen i Dalarna tvingats lösa problemet.

Det har man gjort i bred samverkan med ambulanspersonalen vilket verkar ha varit en framgångsfaktor.

– Alla har fått säga sitt och lämna synpunkter och arbetsgivaren har varit väldigt lyhörd, säger Maria Sohlin, facklig representant för ambulanspersonalen inom Vårdförbundet.

Den 1 oktober i år ska det nya schemat börja gälla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.