Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett litet verktyg som kan göra stor skillnad” – insatsledaren Carlos Forsed visar lavinsonderna som räddningstjänsten köpt in. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Räddningstjänsten i Sälen får lavinsonder efter dödsolyckan

Publicerad

Efter den dramatiska olyckan i Sälen där en man dog efter att snö rasat från ett hustak, har räddningstjänsten köpt in särskild lavinutrustning för att snabbare kunna rädda folk som begravts i snö.

– Vi har nu lavinsonder i våra bilar, säger insatsledaren Carlos Forsed.

Det är knappt två veckor sedan en man klämdes ihjäl efter ett snöras i samband med att han skottade ett hustak i närheten av Lindvallen i Sälenfjällen.

Det tog mer än 30 minuter att hitta mannen som låg under 3 meter snömassa.

Sond sticks ner i snön

Nu har räddningstjänsten i Malung-Sälen snabbt köpt in speciella lavinsonder: Långa käppar som sticks ner i snön och som sedan tidigare används bland annat av fjällräddningen för att leta efter människor som hamnat under laviner.

Sådana lavinsonder har inte tidigare funnits i räddningstjänstens utrustning.

– Det är en lärdom som vi tog med oss efter den här olyckan. Nu kanske vi kan göra en snabbare insats om vi hamnar i en liknande situation, säger Carlos Forsed, insatsledare och brandinspektör vid räddningstjänsten i Malung-Sälen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.