Enligt strålskyddsmyndigheten visar studier från andra delar i Europa att cesiumhalterna är relativt höga i vildsvin jämfört med annat vilt. Foto: Hasse Holmberg/TT

Radioaktiva vildsvin ska kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten vill få bättre koll på hur mycket cesium-137 som finns i vildsvin i områden som drabbades av radioaktivt nedfall efter Tjernobylolyckan 1987. Därför erbjuds nu jägare som fällt djur i de aktuella områdena gratis laboratorieanalys av köttet.

När olyckan i Tjernobyl inträffade 1987 var vildsvinsstammen i de områden som drabbades av radioaktivt nedfall obefintlig. Därför finns i stort sett inga studier över hur mycket cesium som finns i vildsvin.

Enligt strålskyddsmyndigheten visar studier från andra delar i Europa att cesiumhalterna är relativt höga i vildsvin jämfört med annat vilt.

Troligen över gränsen

Myndigheten tror att vildsvin som etablerar sig i de drabbade områdena har en högre halt cesium i köttet än vad Livsmedelsverket satt som gräns för försäljning av köttet. Därför vill myndigheten nu få en bättre bild av hur cesiumhalterna ser ut i vildsvin.

Regeringen beslutade i april 1987 att vildsvin ska vara en del av den svenska faunan. Sedan dess har stammen vuxit kraftigt.

Köttprovet som skickas in av jägare ska tas från framlägg på vildsvin som är skjutet i Södermanlands, Västmanlands, Uppsala, Dalarnas, Gävleborgs, Västernorrlands, Jämtlands eller Västerbottens län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Dalarna

Mer i ämnet