Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mörk och kylig vildsvinsjakt i Hedemora: ”Något går inne i skogen” Foto: Audrey Erath/SVT

Mörk och kylig vildsvinsjakt i Hedemora: ”Något går inne i skogen”

Uppdaterad
Publicerad

Vildsvinen ställer till med stora problem för lantbrukare runt om i landet. Sett över tid har antalet vildsvin i Dalarna ökat kraftigt, framförallt i sydöstra delen av länet.

Samtidigt är intresset svalt bland jägarna eftersom jakten är slitsam med pass på kvällar och nätter när vildsvinen är aktiva.

SVT Dalarna tar rygg på jägaren Martin som jagar vildsvin på åkrarna i Vikbyn, Hedemora.

För Martin Gustafsson är jakten en livsstil, varje vecka ger han sig ut i mörkret på en två-tre vildsvinspass. På somrarna, när det är högsäsong ute på åkrarna, blir det intensivare, då kan han vara ute nästan varje kväll och natt.

– Det blir en annan typ av jakt när man sitter ute i mörkret, det är ett annat lugn i skogen då. Och man kommer vildsvinen mycket närmre då, säger han.

Så funkar sms-gruppen

Martin är en av ett 20-tal vildsvinsintresserade jägare som ingår i sms-gruppen ”Grisjakt Vikbyn”, där även fem odlare är med. Den här novemberkvällen ska SVT Dalarna följa med honom ut för att sitta på pass i ett jakttorn ute på en åker. En odlare har meddelat i sms-gruppen att det varit aktivitet av vildsvin där de senaste dagarna och har ställt ut ett torn.

Det här är en slitsam jakt, du ska upp och jobba imorgon. Vad är det som driver dig att göra det här?

– Det är spänningen, att komma vildsvinen nära och för naturupplevelsen.

I klippet: ”Något går inne i skogen” – häng med SVT på pass med jägaren Martin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Dalarna

Mer i ämnet