Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sköter sig lite självt” – potatisodlaren Gunilla Flyckt berättar hur sms-gruppen för vildsvinsjakt i Vikbyn fungerar. Foto: Audrey Erath/SVT

Potatisodlaren Gunilla i Vikbyn löste vildsvinsjakten med sms-grupp

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan höll vildsvinen på att få potatisodlaren Gunilla Flyckt i Vikbyn utanför Hedemora att gå in i väggen. Att ensam försöka hålla dem borta från odlingarna med nattliga jaktpass blev till slut för mycket.

För att lösa situationen startade Gunilla en sms-grupp med ett 20-tal grisintresserade jägare från trakten.

– Om alla sitter två-tre nätter så blir det ju inte så jobbigt, säger hon.

Vildsvinens etablering och utbredning i Dalarna är relativt ny. Framför allt har stammen ökat i sydöstra Dalarna och för potatisodlaren Gunilla Flyckt i Vikbyn i Hedemora blev det här påtagligt för fyra-fem år sedan.

Då började hon se skador på sina odlingar efter vildsvinens nattliga framfart.

Vildsvin i Dalarna

– Här finns det gäng på upp emot 20 grisar, men hur många det är totalt i det här området, det vet jag inte. I somras sköt vi 10–15 stycken bara här på åkrarna, säger Gunilla Flyckt.

Skador för en miljard

Om man ser till landet i helhet är vildsvinet den viltart som enskilt orsakar störst skada och kostnader i det svenska lantbruket. Enligt LRF gör vildsvinen skador och förstör mat på åkrarna för drygt en miljard kronor varje år. 

Jakt är ett sätt att skydda odlingar, att sätta press på åkrarna för att få vildsvinen att hålla sig borta. Den jakten sker bäst på sena kvällar och nätter när vildsvinen är som mest aktiva. Eftersom Gunilla Flyckt också är jägare tänkte hon först att hon skulle klara jakten på egen hand.

– Men man orkar inte alla nätter själv. Att först jobba dagtid som odlare, ofta långa dagar, och sedan sitta pass på nätterna, det fungerar kanske ett år, men inte två år, tre år...

Samlar intresserade i samma jaktlag

Därför startade hon sms-gruppen ”Grisjakt Vikbyn” där hon samlade vildsvinsintresserade jägare från flera olika jaktlag. I gruppen ingår idag fem andra odlare i trakten samt ett 20-tal jägare.

– I ett älgjaktlag är det kanske 3 av 15 jägare som är intresserade av vildsvinsjakt. Därför behöver man ha in jägare från flera håll, så mitt råd är att prata med jägarna och bryta ut grisjakten och ta den för sig, säger Gunilla Flyckt.

I klippet: ”Sköter sig lite självt” – så fungerar sms-gruppen för vildsvinsjakt i Vikbyn.

Skyddsjakt på vildsvin

Skyddsjakt bedrivs för att förhindra skador på till exempel boskap och åkermark. I första hand innebär skyddsjakt att döda enstaka djur som är särskilt besvärliga. Ibland används skyddsjakt för att skrämma och splittra grupper av vilt.

Har du jakträtt i området behöver du inget tillstånd för att jaga vildsvin för att förhindra skada. Du får jaga på mark med jordbruksgrödor eller på mark som används till yrkesmässig trädgårdsodling om vildsvinen orsakar skador där.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Dalarna

Mer i ämnet