Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I ett expansionsläge här i Dalarna” – Erik Matsson, vilthandläggare, svarar på tre frågor om vildsvinsstammen i länet. Foto: Audrey Erath/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vildsvinsstammen ökar i Dalarna – tar sig längre norrut

Uppdaterad
Publicerad

Även om vildsvinsproblemen inte är lika omfattande i Dalarna som söderöver har stammen tiodubblats de senaste tio åren. Nu vandrar den sakta norrut i länet.

– Stammen ökar hela tiden i och med att vi är i ett expansionsläge i Dalarna, säger Erik Matsson, vilthandläggare på länsstyrelsen Dalarna.

Enligt Jägareförbundet Dalarna ligger avskjutningen av vildsvin i länet stabilt runt 1 300 vildsvin per jaktår. Det är enligt förbundet tillräckligt för att hålla problemen som vildsvinen orsakar, främst för jordbruket, under kontroll. Stammen är tätast i sydöstra Dalarna, i trakterna kring Avesta och Hedemora. Men sakta vandrar den nu norrut. 

– De sprider sig längs med älvdalarna, följer ofta jordbruksbygderna där de har lättare att få tag i föda, säger Erik Matsson.

Var går den nordliga gränsen?

– Den har vi inte riktigt sett än, var den kommer att dras. Men vildsvin i fjällen, där skulle de nog få det tufft eftersom det skulle vara svårt för dem att få tag i föda. De vuxna djuren klarar kyla bättre än vad ungarna gör när de är nyfödda. Men att de tar sig norrut, det ser vi. Där de kan få tag i mat och reproducera sig, där kommer de etablera sig.

I klippet: ”Får i princip skjuta så många man vill” – tre frågor om vildsvinsstammen i Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Dalarna

Mer i ämnet