Hör åklagaren och advokatens åsikter kring brottsrubriceringen

Rättegång i Långshyttemordet: Den åtalade mannen har förhörts idag

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds förhör med den 31-årige man från Sandviken som åtalas för mordet på en ung kvinna i Långshyttan.

Rättegången återupptogs klockan 09.00 på torsdagen. Åklagaren fortsatte då sin sakframställan bakom stängda dörrar.

Kl 09: Försvaret yrkar på dråp

Leif Silbersky, försvarsadvokaten till den misstänkte gärningsmannen, yrkar på dråp. Enligt försvaret ska kvinnan ha angripit mannen vilket sedan resulterat i att den numera åtalade 31-åringen reflexmässigt agerat genom att attackera kvinnan med en yxa. Där med menar försvaret att brottsrubriceringen bör vara dråp och inte mord.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Kl 10.10: Vittnesförhör med pappan

Vid klockan 10-tiden under torsdagen inledes även vittnesförhör med den mördade kvinnans pappa.

Pappan berättar att han förstod att något var fel när katterna var ensamma i huset, efter det anmälde han sin dotter som försvunnen.

Kl 10.34: Förhör med den åtalade mannen inleds

Den åttalade mannen menar att han skulle tända en brasa och hade glömt att han och offret skulle åka iväg. Han stod då och klöv ved när han frågade varför kvinnan var sur. Kvinnan reagerade då genom att skrika och slå mannen med en sopborste som då träffade mannens axel.

Mannen själv agerade då genom att slå yxan i huvudet på kvinnan som sedan föll ihop på golvet. Han minns dock inte hur många slag. Samtidigt menar åklagaren att rättsläkaren uppskattar ett tiotal slag.

Låg död i källaren medan mannen bodde kvar

Mannen beskriver vidare i förhöret att det var blod både på väggar och golv samt tak efter att han slagit kvinnan med yxan. Mannen åkte sedan i väg till sin bror och återvände sedan till huset. Han berättar att kvinnan låg kvar död nere i källaren i en vecka medan han själv bodde kvar i huset. Den 26 november fick mannen besök. Han och besökspersonen befann sig då i vardagsrummet medan kvinnans kropp låg kvar i källaren.

Mannen beskriver att det vid den tidpunkten hade börjar lukta om den döda kvinnan. Han bestämde sig då för att flytta på kroppen genom att dra henne i skorna och sedan täcka över henne med ved.

Vidare beskriver den åtalade hur han under flera dagar rengjorde rummet och olika redskap samt målade om väggarna. 

Flyttade till husvagn

Mannen bodde kvar i bostaden till den 2 december 2016. Han flyttade efter det till en husvagn på Malung camping där han bodde under en tid.

kl 11.45: Rätten bryter för dagen

Förhandlingarna återupptas under fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet