Rättsexperten: ”Samhället borde ha reagerat långt tidigare” Foto: SVT

Rättsexperten: ”Samhället skulle ha reagerat långt tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

49-åringen skulle ha stoppats långt innan hans framfart slutade med att en ung människa dog, det anser Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjouren och före detta överåklagare.

– Samhället skulle aldrig tillåta att någon utan flygcertifikat flög men när det just gäller bilar så har det ansetts att det inte är så farligt. Men det är det ju. Vi vet hur farligt det är med omdömmeslösa, hänsynslösa förare i trafiken och de måste bort ur trafiken på ett eller annat sätt, säger Sven-Erik Alhem.

I fallen med återfallsförbrytarna på våra vägar är det vanligt att flera brott bakas samman i en dom och det sammanlagda straffet blir lägre än om varje brott bestraffats för sig. Sven-Erik Alhem anser att straffvärdet för de olovliga körningarna måste öka väsentligt för varje gång en individ döms.

– Vi kan aldrig tillåta att man bara stoppar dem, de får ett åtal och en dom och så tar de en bil på nytt och kör iväg. Det är en ”låt gå-mentalitet” som samhället aldrig kan acceptera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet