Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tur att vi hade försäkring” – i klippet visar och berättar Gert Fredriksson i Rättvik om skadorna som ovädret orsakade. Foto: Niko Ago

Rättviksbon efter ovädret Hans: ”Vill inte uppleva det igen”

Uppdaterad
Publicerad

Gert fick se sin väg bortspolad när Rättvik drabbades av ovädret Hans, som svepte över Dalarna för två veckor sedan. Gert var en av de många boende som fick se sin väg bortspolad.

– Jag har aldrig under min livstid sett någonting liknande och hoppas aldrig vi kommer att se det igen, säger Gert Fredriksson i Rättvik.

Hans väg spolades bort och huset drabbades hårt av vattenmassorna som forsade på hans tomt och Gert är bara en av många drabbade.

Pratas i byn

Återställningsarbetet pågår febrilt runt om i Rättvik men mycket återstår att göra. Vägföreningen hoppas på att kommunen och staten ska hjälpa till då pengarna för reparationen inte räcker till.

– Här i byn pratas mycket om det som hände och om hur mycket vatten som Siljan fick, säger Gert.

Starta videon för att se mer om skadorna ovädret lämnade efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.