Elin Norén (S) och Ulf Berg (M) kommenterar valet av Kent Ekeroth som oppositionsråd i Region Dalarna. Foto: Hannes Forssell/SVT

”Tror inte att han kommer bidra med mycket gott” – så reagerar regionpolitikerna

Uppdaterad
Publicerad

Regionpolitikerna Ulf Berg (M) och Elin Norén (S) reagerar på valet att låta Kent Ekeroth bli oppositionsråd i Region Dalarna.

– Jag har jättesvårt att förstå att man väljer en så kontroversiell figur, som stått för så mycket konfliktskapande i svensk politik, säger Elin Norén.

Ulf Berg (M) säger till SVT Nyheter Dalarna att han inte är imponerad över valet av oppositionsråd. Han tror inte att detta kommer att stärka Sverigesdemokraterna.

– Jag tror inte att han kommer bidra med mycket gott, men vi får väl se. Folk kan ju växa till sig men jag ser inte att det här stärker bilden av SD som ett parti som försöker bli ett vanligt parti, säger han.

Regionvalet 2022 Dalarna

”Väldigt problematiskt”

Elin Norén kommenterar nyheten så här:

– Jag tänker två saker. Dels är det ett demokratiskt problem när man blir luftlandsatt på det här sättet. Vilken koll har han på lokala frågor, på lokaltrafiken till exempel. Sedan är det en kandidat som är väldigt problematisk. Han har drivit en prorysk agenda, pratat i riksdagen om Victor Orban som en förebild och han står för en världsbild som är väsenskild från min.

SVT söker SD och Kent Ekeroth (SD) för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet