Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Kent Ekeroth (SD) blir oppositionsråd i Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Sverigedemokraterna kommer Kent Ekeroth att bli partiets oppositionsråd i Region Dalarna. Tanken är att han ska dela på den rollen med P-O Ahlström.

Kent Ekeroth som haft ett uppehåll från politiken i fyra års tid, blev övertalad av Sverigedemokraterna Dalarna i somras, att representera partiet som oppositionsråd i Region Dalarna, något som Dala-Demokraten avslöjade under fredagen.

– När SD Dalarna kontaktade mig i somras kände jag att det var dags att återvända, säger Kent Ekeroth till Dala-Demokraten.

Regionvalet 2022 Dalarna

”Kommer att flytta till Dalarna”

Kent Ekeroth har inte stått på SD:s regionlista i Dalarna och väljarna har inte kunnat rösta in honom i regionfullmäktige. Men Fredrik Trygg, gruppledare för SD i Regionen, bekräftar för SVT att han ändå blir partiets oppositionsråd.

– Kent Ekeroth kommer att flytta till Dalarna, han kommer inte att sitta i regionfullmäktige utan bara arbeta som oppositionsråd.

Men den konstruktionen menar Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kan vara problematisk. Enligt hans tolkning av kommunallagen är rådsposter förknippade med att vara förtroendevald, vilket Ekeroth inte är.

– Det här försvårar för medborgarna att förstå systemet och positionens kapacitet och utifrån det kunna utkräva ansvar, menar Göran Sundström.

Kontroversiell politiker

Kent Ekeroth har tidigare varit riksdagsledamot. Han är även förknippad med järnrörsskandalen i juni 2010.

Åtta år senare petades han från riksdagslistan. Partiledningen menade då att hans förtroende hos stora delar av allmänheten skadats genom en rad olika incidenter som han varit inblandad i genom åren.

Artikeln har uppdaterats. I en tidigare version stod att Kent Ekeroth gjort rasistiska och sexistiska uttalanden i samband med den så kallade järnrörsskandalen. Korrekt är att han var delaktig i skandalen men att det inte var han som stod för dessa uttalanden. SVT beklagar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet