Kent Ekeroth Foto: TT

SD:s Kent Ekeroth petas från riksdagslistan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas valkonferens antog valberedningens förslag till riksdagsvalsedel, där bland andra Kent Ekeroth och Mikael Jansson inte är med. Röstsiffrorna blev 119 mot 52.- Jimmie Åkesson andas ut efter det här beslutet, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

SD har petat den omstridde Kent Ekeroth från partiets riksdagslista. Röstsiffrorna blev 119 mot 52.

Petningen har väckt ont blod bland flera distrikt som presenterat en alternativ lista. På den alternativa riksdagslistan fanns Kent Ekeroth med, men den listan blev nedröstad.

– Det är alltid svårt att vinna mot partiledningen och Jimmie Åkesson, men det var ändå värt att testa stödet, säger Kent Ekeroth efter omröstningen till TT.

Ekeroth är fortsatt medlem i Sverigedemokraterna men planerar inte på att delta i valrörelsen utan flytta till Ungern.

– Jag är livstidsmedlem i Sverigedemokraterna och jag har inga planer på att säga upp det medlemskapet, säger Kent Ekeroth till TT och utesluter inte han kan tänkas vilja komma tillbaka igen någon gång.

”Ekeroth har varit ett hinder”

Vad innebär det för partiet att Ekeroth nu är ute ur bilden?

– Jimmie Åkesson andas ut efter det här beslutet. Ingen annan politiker i Sverigedemokraterna har varit så kontroversiell och skandalomsusad som Kent Ekeroth. Därför har SD-ledningen varit väldigt angelägen om att bli av med honom, säger SVT:s Mats Knutson.

– Jimmie Åkesson kan nu fortsätta sitt arbete med att försöka normalisera bilden av Sverigedemokraterna i svensk politik. Hans mål är ju att Sverigedemokraterna ska bli ett parti som andra partier kan samarbeta med. Här har Ekeroth varit ett stort hinder.

Hårt arbetande – men flera skandaler

Kent Ekeroth är omstridd inom partiet. Å ena sidan beskrivs han av partikamrater som en av de hårdast arbetande riksdagsledamöterna, och han sägs ligga bakom stora delar av partiets kriminalpolitik.

Å andra sidan har han gjort sig känd för en hårdför och kompromisslös retorik, och han har flera gånger hamnat i blåsväder.

Det var han som filmade den så kallade järnrörsskandalen då han och två partikamrater attackerade komikern Soran Ismail och flera andra personer med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen.

Förra året åtalades Kent Ekeroth för ringa misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb i centrala Stockholm. Men trots att han friades i hovrätten ville alltså partiledningen inte ha honom kvar i riksdagen. 

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.