Kent Ekeroth i riksdagens kammare. Foto: TT

SD petar Kent Ekeroth från riksdagslistan

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna petar Kent Ekeroth från riksdagslistan, rapporterar Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag, skriver Michael Rosenberg, valberedningens ordförande till tidningen.

I mars håller Sverigedemokraterna en valkonferens där riksdagslistan ska spikas. Partiet fastställa en lista med 73 namn som Sverigedemokraterna räknar med ska komma in i riksdagen efter valet i höst. I valberedningens förslag finns riksdagsledamoten Kent Ekeroth inte med, rapporterar Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att Kent Ekeroth inte kommer att finnas med i valberedningens förslag. Valberedningen är enig i den här frågan. Inför beredningen har vi bett samtliga partidistrikt inkomma med nomineringar och inget har föreslagit Kent Ekeroth, skriver Michael Rosenberg till Aftonbladet.

Varit i blåsväder

Kent Ekeroth har flera gånger hamnat i blåsväder och den senaste tiden har förhållandet till partiledningen varit spänt.

2010 var Kenth Ekeroth inblandad i den så kallade järnrörsskandalen då han och två andra SD-politiker beväpnade sig med järnrör vid ett bråk i Stockholm. Händelsen blev känd 2012.

Därefter har han varit inblandad i flera krogbråk. Efter ett bråk i en krogkö 2016 dömdes han för ringa misshandel av tingsrätten, men överklagade domen och friades förra året av hovrätten. Trots den friande domen återupprepade partiet sitt krav på att han skulle lämna uppdraget i justitieutskottet.

– Vi tycker att han i sitt val av livsföring, uppförande och omdöme ändå inte lyckas leva upp till de höga krav som partiet ställer på företrädare i kriminalpolitiska frågor, sade Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

Partiledningen menade också att ”Kent Ekeroths förtroende hos stora delar av allmänheten hade skadats genom en rad olika incidenter genom åren”.

Vi har sökt Kent Ekeroth som inte vill ge en kommentar till SVT Nyheter. Istället hänvisar han till Samhällsnytt, en sajt som drivs av flera personer som tidigare drev Avpixlat.

– Det är förvånande. Jag fick inte någon motivering till det hela, säger Kent Ekeroth till sajten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.